Diu en Javier Cercas a "El Impostor" que la ficció salva i la realitat mata. Per això
el protagonista del seu darrer treball, l'Enric Marco, com el
Quixot, va inventar-se una vida diferent de la que tenia,
una vida que, si hagués estat veritat, l'hauria fet més feliç .
Però
les mentires no neixen del no res, sinó que estan barrejades amb
certeses, desitjos, amb d'altres ficcions que hem llegit o ens han
explicat, amb decepcions, amb pors... De fet, continua en Cercas, les
millors mentires són aquelles que estan envoltades de veritats.
En els blogs escrivim reflexions que aparenten ser certes però que són ficció (o com a mínim estan barrejades amb ficció) i també escrivim veritats disfressades de
contes, de poesia, d'imatges... És complicat saber destriar una cosa de l'altra i... sabeu què és el millor de tot? Que no importa. I això ens dóna una llibertat absoluta a l'hora d'escriure.
Posaria
la mà al foc que molts dels que voltem per aquí ens deixem atrapar fàcilment per les ficcions de la literatura (només cal veure les llistes de llibres llegits que elaborem a final d'any) i molts també portem el cuquet de l'escriptura
ben endins.
No tots podem ser novel·listes, potser ni tant sols volem ser-ho, però tots som uns impostors convençuts. Per molts anys puguem continuar sent-ho.
No tots podem ser novel·listes, potser ni tant sols volem ser-ho, però tots som uns impostors convençuts. Per molts anys puguem continuar sent-ho.
Jo també sóc una impostora!! :-))
ResponEliminaM'agrada molt quan llegeixo llibres del s.XIX anglès imaginar-me allí mateix, en aquells escenaris, mansions, camps, pluges, boires...
Vaig fer un post en que vaig fer unes propostes i que la gent endevinés si eren veritat o mentida i em vaig divertir, suposo que també per la part de disfressa que suposava inventar unes quantes "mentides" i veure si la gent se les creia...
Bé, potser més que impostors, és que tenim una graaaaaaaan imaginació ;-)
Això de la imaginació sempre m'ho deien, de petita :)
Eliminam'has fet venir al cap el que escrivia en Pessoa :O poeta é um fingidor.
ResponEliminaFinge tão completamente
Que chega a fingir que é dor
A dor que deveras sente.
per molts seguim escrivint i llegint!
Aquest poeta era el que tenia 4 homònims, oi?
Eliminaell els anomenava heterònims ....cadascun amb la seva biografia i el seu estil d'escriure
Elimina...però és una ficció que atrapa tant al lector com al creador.
ResponEliminaPerquè hi ha un pacte sobreentès, és un engany consentit
EliminaI a això li dius reflexió-ficció? A mi no m'ho sembla. Com sempre, m'agrada la teva manera de pensar i expressar-ho, potser perquè la manera que tens de donar voltes a les coses és semblant a la meva, i em trobo còmode amb aquest format. Quan he llegit això de les reflexions que són ficció m'he dit que no. Però a continuació has exposat les maneres que tenim de camuflar les nostres veritats, i aquí no hi puc estar més d'acord, perquè me'n declaro culpable. I com tu, no me n'amago ni m'importa que els altres ho facin. És cert que no m'agrada que em menteixin, però en definitiva ningú ens obliga a explicar la nostra vida fil per randa, encara que Déu n'hi do com ho faig jo. I tampoc no ens impedeix ningú explicar les coses des d'una altra perspectiva per no fer-les tan evidents. Jo no pretenc enganyar ningú, però tampoc podeu pretendre que ho expliqui tot, ni que ho faci de manera clara. Però el blog va tan bé per descarregar de vegades...
ResponEliminaSí que va molt bé: ens permet descarregar-nos sense explicar absolutament res més del que de debò volem explicar. A la vida real no és tant fàcil, de vegades ens sentim obligats a explicar més...
EliminaEntenc quin sentit li vols donar, Loreto, a la paraula impostor i entro en el joc però, en el fons, trobo que és una paraula massa negativa. Impostor és algú que enganya a consciència, i que fa una suplantació d'una cosa que no és. No crec que els que intentem escriure quatre ratlles més o menys encertades en un blog estiguem enganyant ningú. Al contrari, crec que som molt més sincers i honestos que alguns dels que es dediquen professionalment a l'escriptura (literatura és ja un altre grau).
ResponEliminaCadascú amb les armes que té, amb tota la bona voluntat i sense pretendre ser més del que s'és, honestament.
I dit això, estic disposat a dir tot el contrari -si cal- per formar part d'aquesta colla d'impostors!!
Per cert, Elfreelang, m'ha encantat la cita de Pessoa, un escriptor que m'ha captivat sempre i que va fer del seu desdoblament en personatges diversos, tot un art!
Suposo que el límit es troba en la intencionalitat: si mentim per obtenir-ne un benefici, serem un d'aquests impostors negatius dels què parles. En els blogs, si mentim, ho fem per nosaltres mateixos :)
EliminaVist així… totalment d'acord!! (de veritat, eh?)
EliminaOstres tu, aquest llibre l'hauria de llegir, ni que fos perquè conec personalment l'Enric Marco i la seva família... Però em fa com cosa.
ResponEliminaMentides i veritats es barregen en les ficcions, és cert. I a les no ficcions tsmbé. A vegades mentir també és una manera d'explicar veritats, com també a l'inrevés dir coses ben reals i verídiques també pot ser una manera de mentir.
Jo no em sento impostora, però això no vol pas dir que no en sigui, potser més encara per no reconèixer-ho.
Les teves històries, senyoreta impostora, sempre m'encanten!!!
A mi el llibre m'ha agradat, tot i que no és dels que t'enganxen de seguida... Gràcies, Carme :)
EliminaNo, no llegiré a en Cercas perquè no m'agrada com planteja els temes. No crec que ningú pogui ser feliç després de sobreviure en un camp de concentració. Una vegada vaig escoltar a l'Enric Marco i, en realitat, allò que t'explicava era cert malgrat que ell no ho va viure en primera persona. No fabulava, narrava històries verídiques.
ResponEliminaL'Enric Marco és una bona persona malgrat tot el muntatge que es va fer. Tens raó explicava veritats, no pas mentides. I pensava que en primera persona arribaria més als nois i noies. I no entenc massa quin dret té un escriptor a parlar de la vida d'una altra persona... no ho sé. Potser sí, però jo no ho veig clar.
EliminaSegons el llibre, aquesta és la manera com es justificava en Marco. Sembla que mai va creure que hagués pogut fer mal a cap persona.
EliminaTinc ganes de llegir aquest llibre. Tampoc penso que l'home en qüestió hagués fet tan de mal. Sí, d'acord va dir una mentida. Però gràcies a les seves entrevistes molta gent va conèixer la brutalitat humana.
ResponEliminaSí... Però la gent que va identificar-se amb ell, que van admirar-lo devien tenir un bon desengany. A la resta de persones, jo tb crec que tampoc va fer tant de mal.
EliminaLa imaginació no seria ningú sense els personatges impostors. El problema el tenim quan l'impostor ens fa la traveta per avançar.
ResponEliminaBona nit.
Sí, a aquesta mena d'impostors ni aigua. Una altra cosa són els bloguers... :)
EliminaTotalment d'acord... aquesta barreja de realitat i ficció és fa difícil de destriar i, com bé dius, no importa. Me n'alegro de llegir-te. Jo també sóc impostor...
ResponEliminaImpossible de destriar, però ja ens va bé creure'ns aqta mena d'impostures. Què és, si no, la literatura?
EliminaSóc el Fita, i a vegades em disfresso de Xavier Pujol.
ResponEliminaDoncs sí. Qui ho diu qui és més real?
EliminaJo també hi estic d'acord en això que dius. Tots ens envoltem de ficcions, realitats, mentides i veritats per explicar les nostres misèries o no tan misèries. Tot i que jo em defineixo com una persona que vaig de cara, reconec que tinc cops amagats i si m'apures, una cara oculta. I confeso que en el blog és molt menys oculta que en la vida real... això és una via per canalitzar una altra realitat.
ResponEliminaSuposo que tots tenim una cara oculta, si no seria tant avorrit...
EliminaM'estàs dient impostor? Vols dir que el Pons de fora del blogs no es veritablement un egòlatra prepotent amb aires de grandesa...? El que un ha de llegir!
ResponEliminaEm fa l'efecte que, en el teu cas, les dues realitats estan molt allunyades :)
Elimina"Impostor" potser és una paraula massa forta però crec que entenc el què vols dir, la finestra dels blogs ens permet ensenyar allò que volem ensenyar i, fins un cert punt, obviar tota la resta.
ResponEliminaSí, això si que és llibertat!
Eliminajo sóc una impostora, sí (quanta raó, Loreto!!)
ResponEliminaperquè m'amago rera un avatar que no diu el meu nom....
el meu bloc en canvi, no ho és, ensenya fil per randa exactament el que sóc en essència, potser just el que no vull que el meu entorn real conegui....
Veus? Jo no faig servir avatar... Crec que quan vaig fer el blog no se'm va acudir i, després, ja no valia la pena canviar-lo.
Eliminacomparteixo el que dius... ensenyem la poteta fins allà on volen fer-jo, la resta... que cadascú imagini el que vulgui
ResponEliminaSí, expliquem el que volem i silenciem o canviem el que no. Es genial :)
Eliminaper molt que diguem, escoltem, reflexionem,,, les nostres pors ens mouen posant barrera a l'ignot... Quins motius ens mouen ? dels nostres Jo ensenyem els favorables o... i sense ser hipòcrites ventilem la clepsa amb la fantasia de l'escriure.... Que ens duri... Anton.
ResponEliminaDiuen, críticament, que en el facebook tothom és molt feliç. En els blogs és més o menys igual però més elaborat. Que ens duri, i tant!
EliminaEn part és veritat, però penso com l'August. No tinc avatar, ja que no tinc res a guanyar ni perdre. Per mi els blogs no són teràpia, ni he de m'amagar-me o ser impostora. Cadascú és com és, més el què vol ser. Questio dels altres si el creuen o no, si és per un relat en primera persona, és una tècnica literària, crec. Penso que el que escolta, mira o llegeix ha de ser prou intel·ligent com perquè el que es presenta com a impostor ho sigui. Emissor--Receptor. No sé explicar-me millor."Tu ets impostor perquè jo t´ho deixo ser", seria.
ResponEliminaEstic d'acord. Crec que els autors sabem que els lectors ens permeten enganyar-los i per això no som impostors autèntics.
EliminaSom bèsties narratives. Volem que ens narrin. Potser que ens enganyin. La vida és una contínua fugida de la mort, potser per això ens encanta el refugi de la mentida.
ResponEliminaDel tot d'acord, ho has explicat molt bé. Fugida de la mort física i espiritual, diria.
EliminaMentides veritats, de vegades no són fàcils de distingir...Jo penso que l'impostor, és el que actua com si fos un gran escriptor, però ni tan sols si apropa...Penso que els que escrivim quatre sentiments, no pretenem pas això, només gaudim jugant amb les paraules i compartint sensibilitats amb qui estigui disposat a llegir les, de vegades, maldestres històries que ens fa il·lusió embastar...
ResponEliminaHo has explicat molt bé, Loreto. Ho penso sempre: dic massa veritats? ensenyo massa de mi? Doncs no, sovint ho guarneixo amb la ficció. Quina quantitat? Impossible destriar-ho. A més a més, tu ho has dit, no importa.
ResponEliminaBloguers impostors. M'agrada.
Ser xifrada vol dir ser impostora? Ho deixo com a pregunta perquè no podria dir-te un si o un no. Crec que hi ha moments en què som molt transparents i altres que disfressem les nostres veritats; però no crec que sigui per enganyar, sinó més aviat pel pudor a despullar-nos completament.
ResponEliminaI el "joc" d'escriure i llegir, és el mateix que el de parlar i escoltar, hi ha gent que sap llegir més enllà del que s'ha escrit.
Aferradetes!! ☺
Els grans escriptors poden que siguin impostors, ja que pot arribar el moment que et sembla que et parlen ells mateixos i d'ells mateixos, és clar de lo bé que ho fan.
ResponEliminaEls què juguem a escriure, em sembla que en la ficció sempre posem alguna de les nostres realitats i quan escrivim certeses sempre posem una mica de ficció.
M'afig completament al que ha dit Hypatia. Tal qual com ho pense jo.
ResponElimina